Így történt

Volt egyszer egy ... Hollywood - így történt

2020. február 08. 11:44 - Tkristof

hollywood.png

Quentin Tarantino kilencedik filmje egy igazi kultusz-korszakot idéz meg előttünk. 1969-et írunk, Hollywoodban járunk.  A főbb szereplők közül néhányan ugyan kitalált karakterek, azonban van valaki, aki, és ami vele történt, az nagyon is valóságos volt. Egy olyan szörnyű tett, mely megrázta az egész világot, mely nemcsak néhány ember életét követelte, de egy egész korszak, a hippi-kultúra végét is jelentette. Ez pedig nem volt más, mint a Charles Manson hívei által elkövetett Tate-gyilkosság...

Gondolom, mondanom sem kell, hogy Quentin Tarantino korunk egyik legmeghatározóbb filmrendezője. Legújabb filmjében, a Volt egyszer egy... Hollywood-ban egy általa is igen kedvelt korszakot idéz meg, mely magába foglalja a terhes Sharon Tate, és néhány barátja ellen elkövetett brutális gyilkosságot is. De mi is történt 1969. augusztus 9-én? 

Ahhoz, hogy erre rátérjünk, nem árt kicsit megismerni az eset szereplőit. Sharon Tate amerikai modell és színésznő volt, a kor egyik legígéretesebb fiatal színésznőjének tartották, legismertebb szerepe a Valley of the Dolls-ban volt. Ezért Golden Globe-ra is jelölték. 1968-ban hozzáment a lengyel származású Roman Polanski filmrendezőhöz, és még ugyanezen évben teherbe is esett. A házaspár a társasági élet egyik középpontja lett, házasságuk azonban korántsem volt tökéletes.

sharon-tate.jpg

Sharon Tate

A másik ember, akiről ebben az esetben beszélni kell, az Charles Manson. Ugyan ő nem volt jelen a Tate-gyilkosságnál, de az nyilvánvaló volt, hogy ő tervelte ki. Manson amerikai bűnöző, szektavezér volt, egyfajta hippi-kultuszvezető, aki a maga köré gyűjtött fiatalokból szervezett közösséget, melynek neve Manson család volt. Manson maga többször ült börtönben, legutoljára pár hónappal a Tate-gyilkosság után fogták el, mikor egyik bandatagja ellene vallot. Halálra ítélték, azonban az adott államban eltörölték a halálbüntetést, mielőtt ő sorra került volna. Ítéletét így életfogytiglanra változtatták. 2017-ben halt meg.

manson.jpg

Charles Manson

Szóval, 1969. augusztus 8-9-re virradó éjjel. Egy kocsi érkezett a Tate-villához, négyen voltak (Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Charles "Tex" Watson és Linda Kasabian), mindnyájan Manson utasítására érkeztek, hogy akit a villában találnak, azzal végezzenek. A házban négyen tartózkodtak: Woytek Frykowski, Abigail Folger, Jay Sebring és a nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate. 

A támadókat azonban megzavarta a fiatal Steven Parent, aki éppen akkor érkezett a házhoz. Tex végzett a fiatallal, miután késsel megsebesítette, majd lelőtte. A későbbi kihallgatásokon néhány környékbeli is azt mondta, hogy hallott lövést dördülni, mivel azonban csak egyet, így végül senki nem foglalkozott vele... A támadók ezután törtek be.

A három támadó (Linda Kasabian a kocsiban maradt, mivel ő volt a sofőr) a nappaliba terelte a négy embert, majd megkötözve a padlóra fektették őket. A támadók először Sebringgel végeztek. Miután ő arra kérte a támadókat, hogy bánjanak kíméletesen a terhes Sharonnal, Tex Watson többször rálőtt, majd a fegyver markolatával agyonverte őt. Közben Frykowski és Folger kiszabadultak, és dulakodni kezdtek a támadókkal. A férfit többször megszúrták, de így is sikerült kijutnia a házból. Tex azonban utána ment, többször rálőtt, majd agyonszurkálta.  Ezek után végeztek Abigail Folgerrel is. Végül tizenhat késszúrással végeztek az életéért könyörgő Sharon Tate-tel is. A későbbi nyomozás megállapította, hogy a támadók nagyjából huszonöt percet tölthettek a villában, majd véres ruháikban, fegyvereikkel és lopott kocsijukkal menekültek el a helyszínről.

Kis idővel később, rögtön a Tate-gyilkosság utáni éjjel történt a LaBianca házaspár lemészárlása is, melyben már Charles Manson is részt vett. A rendőrök először nem kapcsolták össze a két esetet, csak hónapokkal később. Ekkor kezdődtek meg a letartóztatások is. Charels Mansont végül az ellene valló Linda Kasabian nyomán ítélték el.

Ez a borzasztó eseménysorozat valóban egy korszak határának tekinthető. Az addig ártatlannak tekintett hippiket a Manson család története már más fényben tüntette fel. Részben ekkor kezdett az amerikai nemzetben komoly ellenszenv kialakulni ezen kultúra ellen. Az szörnyű tragédia nagyjából egy évtizedre a hollywoodi filmekre is kihatással volt.

A filmről:

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igytortentek.blog.hu/api/trackback/id/tr5415463710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2020.02.09. 18:34:03

Folger, és nem Folgert. Sebring, és nem Sabring.

A LaBianca házaspár meggyilkolása nem pár nappal később következett, hanem rögtön a Tate-gyilkosság utáni éjjel.

Maga a bűntény egyébként nem augusztus 8-án, hanem 9-én történt, mivel az elkövetők éjfél után értek a villába.

Fülig José 2020.02.09. 19:00:27

@Field64: ...és még csak nem is ezeket a szerencsétleneket akarták megölni. igazi félnótás tökfilkók voltak, csak amerikában bírnak ezekből a buggyantakból is sztárt/pénzt csinálni. a film viszont nagyon gyenge, közel nézhetetlen.

Tkristof 2020.02.09. 20:00:03

@Field64: Köszönöm a kommentet, és elnézést kérek a hibákért. Igyekeztem javítani őket!

padlogaz 2020.02.09. 21:13:16

@Fülig José: ez szubjektiv, szerintem tarantino egyik legjobb, es talan legmelyebb filmje.

Argus_ 2020.02.10. 09:38:13

Érdekes koncepció, hogy miért jó valós eseményeket teljesen másként filmre vinni, mint ahogyan azok megtörténtek. Aznap este a Manson-banda tagjai 5 embert mészároltak le brutális kegyetlenséggel a Polanski által bérelt villában, Los Angelesben, a Cielo Drive 10050 alatt.

Erre Tarantino megcsinál egy filmet arról, hogy a banda valójában a szomszéd villába tört be, ahol egy színész és egy kaszkadőr tartózkodott éppen, akik persze jól ki is nyírták őket. Csodálatos. Mi lesz a következő? Az jön, hogy Kennedy visszalő majd a merénylete napján, vagy az atombombát 1945 augusztusában New Yorkra dobják Hirosima helyett, esetleg Oszama bin Laden öli meg az amcsi katonákat (pluszban az amerikai elnököt)? Szuper lesz!

user friendly 2020.02.10. 11:06:22

@Argus_: Jó kérdések. Nem láttad a Becstelen brigantykat, ugye? :)

Argus_ 2020.02.10. 12:34:57

@user friendly: Dehogynem. Ugyanez lilában. Ott is történelemhamisítás, hogy a csaj kinyírja Hitlert + a fő-nácikat. Bár alapvetően tetszik az a film, az ilyen hamisításokkal nem értek egyet. A különbség a Volt egyszer egy Hollywood és a Becstelen Brigantik közt annyi, hogy bár mindkettő megmásítja a valóságot, a Brigantik legalább egy jól megcsinált film.

user friendly 2020.02.10. 13:32:56

@Argus_: szerintem a Volt egyszer egy Hollywood is egy jól megcsinált film. De ez szubjektív. Nekem tetszik, neked nem. Ez van.
süti beállítások módosítása