Így történt

Az eltűntek - így történt (?)

2020. február 29. 11:37 - Tkristof

the_va10.jpg

Az eltűntek egy 2018-as filmdráma, thriller, mely egy - azóta is megoldatlan - rejtélyt dolgoz fel, amely minden kétséget  kizárólag a XX. század egyik legnagyobb talánya. Nem is véletlenül, ugyanis egy kis sziget toronyőrei minden nyom nélkül tűntek el, azonban ami kevés "nyomot" hagytak maguk után, az legalább olyan érdekes, sőt mi több, megmagyarázhatatlan, mint maga az eltűnés...

Kicsit gondban voltam ezzel a filmmel,  még inkább magával  a történettel kapcsolatban. Ugyanis, mindannak ellenére, hogy igaz történet, mind a mai napig nem tudni, hogy hová, és miként tűnt el Thomas Marshall, James Ducat és Donald MacArthur tengerészek, világítótoronyőrök a Flannan-szigetekről. Éppen ebből adódik a gond is, miszerint nincs magyarázat. És ha nincs magyarázat, akkor csak találgatás van azt illetőleg, hogy egy bizonyos pont után mi is történhetett. És ezért nem lehet egy teljesen átfogó képet adni és kapni a történtekről, csak annyit, amennyire a korabeli nyomozás is jutott. Ennél tovább mind a mai napig nem sikerült elérni, és valószínűleg nem is fogunk... Mondom ezt Az eltűntek című film tükrében, ami ugyan ad egy lehetséges magyarázatot, azonban ez is, mint a többi, csak egy teória, de azért még mindig földhöz ragadtabb, mint néhány társa. De erről majd később...

 7-eilean-mor_orig.jpg

Eilean Mór szigete

A helyszín a Flannan-szigetek, azon is belül a kis Eilean Mór szigete, ahol egy magányos világítótorony jelzett az arra tévedt hajóknak. A tornyot 1899-ben építtették, majd üzemeltették be, és, mint minden valamire való építményt, ezt is őrizni kellett, de sokkal inkább kezelni magát a világítótornyot. Úgyhogy ezzel a lendülettel egy háromfős csapatot küldtek a szigetre, a fentebb már említett Marshall-t (28), Ducat-ot (43) és egy bizonyos William Ross-t (34), akit azonban később betegség miatt leváltottak, és az ő helyére ugrott be Donald MacArthur (40).

Nagyjából egy évig minden tökéletesen rendben ment, azonban egyszer egy hajó, név szerint az Archer gőzös egyik matróza jelentette, hogy a világítótorony nem üzemel. Ezt a hajó kapitánya, miután továbbhaladt, jelentette a kikötőben. Rögtön azonban nem küldtek ki senkit, hogy vizsgálják ki az esetet, ugyanis pár nappal a bejelentés után amúgy is ment oda egy "menetrend szerinti" hajó az utánpótlással, karácsonyi ajándékokkal, stb. Így történt, hogy 1900. december 26-án kikötött egy kis hajó Eilean Mór szigetén, a fedélzeten James Harvey kapitánnyal és a legénységgel. 

Furcsaságok azonban már itt jelentkeztek: például senki nem várta őket a mólón a három fős személyzetből. De lehetne még említeni azt, hogy nem volt kifeszítve a lobogó, vagy éppen nem voltak kikészítve az elszállítandó ládák...

toronyorok.jpg

A három eltűnt toronyőr: Marshall, MacArthur, Ducat (forrás: Múlt-Kor)

Harvey kapitány, miután konstatálták, hogy bizony senki nem jött eléjük, megfújta kürtjét, majd egy jelzőrakétát is is fellőtt, azonban még erre sem érkezett válaszul még csak a legcsekélyebb életjel sem a sziget ideiglenes lakói részéről. Így hát Joseph Moore - a legénység egyik tagja, és nem mellesleg a toronyőrök váltóembere - kihajózott a szigetre. A toronyhoz érve, miután röviden körbenézett, rögtön rájött, hogy valami nem kerek. Az épületben ugyanis egy teremtett lelket sem talált, ugyanez vonatkozott az egész szigetre.

Moore végül jelezte a többieknek, hogy valami nem oké, így még néhány tengerész partra szállt, és keresni kezdtek. Az épület átfésülése közben vették észre, hogy a három vízhatlan tengerészruhából kettő hiányzott, az ebédlőben az egyik szék felborult és az asztalon megszáradt kenyér, illetve hús volt (erről azonban később kiderült, hogy nem így volt, ez a székes és ételes dolog egy későbbi, erről készült versben jelent meg, és ezáltal került be a köztudatba). Ezen kívül azonban mindent rendben találtak, az ágyak be voltak vetve, tisztaság és rend uralkodott, a lámpa is megfelelően karban volt tartva. Embereket azonban nem találtak, így Harvey kapitány és a tengerészek visszahajóztak a kikötőbe, és jelentették az eltűnést.

eileanmor2.jpg

 A nyomozást végül a pár nap múlva érkező Robert Muirhead vezette, aki a tornyot üzemeltető szervezet egyik felügyelője volt, és aki személyesen is ismerte mindhárom eltűntet. Muirhead ismét végigjárta a szigetet, ahogy a tengerészek is tették. A legtöbb dolgot ugyanúgy találta, mint ahogy Moore-ék, a naplóban viszont talált egy-két érdekes, sőt különös feljegyzést.

Thomas Marshall ugyanis "súlyos szeleket" említett, amilyenekhez foghatót még nem látott. Valamint megemlíti azt is, hogy Ducat feltűnően csendes, és, hogy MacArthur sokat sír. Ezek pedig azért különösek, mert mindhárom ember tapasztalt tengerész volt, akik egy vihartól valószínűleg nem sírják el magukat... Muirhead aztán talált egy elmosódott mondatot az utolsó bejegyzés ("a tenger nyugodt, a vihar elmúlt") után, amit végül nagy nehezen, de kiolvasott, és így hangzott: "Isten mindenek felett van." ("God is over all."). Ez az utolsó mondat pedig azért volt meghökkentő, mert a toronyőrök nem voltak kimondottan vallásosak. A napló egyébként még említést tesz valami hajóról ("látszanak a kabinablakok fényei"), azonban a nyilvántartások szerint aznap semmiféle hajó nem haladt el a sziget környékén. Aztán ott voltak azok a bejegyzések, miszerint a vihar annyira tombolt, hogy mindhárman imádkoztak. Ez több szempontból is furcsa, ugyanis mekkora vihar kellhet ahhoz, hogy három tapasztalt tengerészt imádkozásra késztessen egy negyven méter magasan levő világítótorony belsejében, valamint, a környéken állomásozó más tengerészek, és az időjárás jelentés sem tett említést ebben az időben viharról, sőt, teljesen rendben volt az idő.

Muirhead a szigeten már nyomokat is talált: ugyanis a kikötőhely környékén szétszaggatott hajóköteleket talált - melyeknek a szakítószilárdsága igen nagy - és egy széttörött fadobozt.

flannan-isles-lighthouse-1.jpg

Számos megválaszolatlan kérdés után - többek között, hogy hová lett a három holttest, ugyanis, ha a vízbe estek, akkor partra kellett volna sodródniuk - jöttek a lehetséges válaszok, melyek között vannak józanabbak, és kevésbé azok. A kevésbé józanok között fellelhetjük természetesen az UFO-k érkezését, vagy éppen a szellemeket és különböző vízi szörnyeket...

Én viszont inkább a józanokra koncentrálnék, azonban szinte mindegyikre lehet mondani valami olyan tényt, mely megingatja az adott állítást.

Az egyik, miszerint a három ember összezártsága, és az ebből fakadó konfliktushelyzetek odáig fajultak, hogy valamelyikük megölte a másik kettőt, majd valahogy eltüntette őket, viszont később, a lelkiismeretfurdalás és a tette súlya miatt öngyilkos lett. Ez ellen szól az, hogy a szigeten levő összes ölésre alkalmas szerszámot megvizsgálták, és mindegyik megvolt, és egyiken sem találtak vért.

Egy másik ötlet szerint valamelyikük, vagy akár ketten is  a vízbe eshettek, és a harmadik mentési szándékkal ment utánuk, de végül mindhárman a vízbe vesztek. ez ellen szól, hogy megtalálták az összes mentőmellényt, valamint, hogy csak kettő esőkabát hiányzott, nem mindhárom.

Aztán beszélhetünk még kalózokról is, de ez már csak a kor miatt sem lett volna valószínű, valamint azért sem, mert egy lakatlan szigetről nincs nagyon mit elvinni (hacsak le nem bontják a tornyot)... Muirhead elmélete szerint pedig a három tengerészt a hatalmas szélvihar sodorhatta a tengerbe.

És itt kitérnék a filmre is, mely valamelyest a kalóztámadást és a gyilkosságot ötvözi, miután a  megmaradt toronyőrök öngyilkosok lettek. Én nem tudom, és nem is akarom ezt igazolni, vagy elvetni, de én azt gondolom, hogy a megoldás valószínűleg nem olyan elragadott, mint azt az emberek hajlamosak gondolni egy ehhez hasonló esetről. Az viszont kétségtelen, hogy ez az egész mind a mai napig megoldatlan, és valószínű, hogy az is marad...

A filmről:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igytortentek.blog.hu/api/trackback/id/tr3215496326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása