Így történt

A fegyvertelen katona - így történt

2020. február 14. 17:16 - Tkristof

hacksaw-ridge-790x445.jpg

A következő film, és az általa feldolgozott igaz történet, melyről úgy gondoltam, hogy megemlíteném, nem más, mint a 2016-os A fegyvertelen katona. Ugyan maga a film már négy éves, de én azt gondolom, hogy a téma, amit feldolgoz, vagyis a lelkiismeret kérdése, szerintem örök érvényű. Ugyanis ez a történet nem másról szól, mint Desmond Doss-ról, aki a második világháború ideje alatt lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta a fegyverviselést, ugyanakkor mégis szeretett volna katonai szolgálatot vállalni. Végül, egy fegyvertelen katonából igazi hős lett...

A második világháború végső szakaszában járunk, miután az USA-nak a csendes-óceáni hadszíntéren sikerült visszaszorítaniuk a japánokat. Az amerikaiak ezek után már a japán szigetekre összpontosítottak, többek között a stratégiailag igen jelentős Okinavára. Azonban ezt a helyet a japánok igen nagy erőkkel védték, ugyanis ez volt az utolsó védvonal az anyaország és az előrenyomuló Egyesült Államok között. A szigetért folyó harcokban több katona vett részt, mint a normandiai partraszállásban.

okinawa1.jpg

Az okinavai partraszállás

A műveletek 1945. április 1-jén, Húsvét Vasárnap indultak meg. Eleinte, a sziget északi oldalát (köszönhetően a japán stratégiának, miszerint a déli oldalt védték nagyobb erőkkel) könnyen elfoglalták. A délen harcoló japánok azonban már igen heves ellenállást tanúsítottak, és az amerikaiaknak az erődítményrendszert, alagutakat, lőállásokat is egyesével kellett felszámolniuk, minek következtében (és a japán kamikaze akciók miatt is) meredeken emelkedett az áldozatok száma. A japánok egyszer indítottak egy ellentámadást, azonban ez hamar kifulladt. A sziget bevételét végül 1945. június 23-án jelentették be, ezzel lezárva a csendes-óceáni hadszíntér legvéresebb ütközetét: közel 12 ezer amerikai, 102 ezer japán és 150 ezer civil, helyi lakos vesztette életét az összecsapás során.

Szóval, egy rövid áttekintést követően láthatjuk, hogy mibe is csöppent bele a fegyvert lelkiismereti, és vallási okokból megtagadó Doss. Desmond Virginiában született, felekezetét tekintve a Hetednapi Adventistákhoz tartozott, akik ugyan ellenezték a fegyverhasználatot, de a háborút mégis igazságosnak találták, így sokan jelentkeztek önként a hadseregbe, többek között Doss is. A fegyverhasználat megtagadása miatt - kisebb huza-vona után - végül egészségügyi szolgálatra képezték ki, szanitéc lett.

desmonddoss.jpg

Desmond Doss

A hadosztály (77. Gyalogos Hadosztály), ahol Doss is szolgált, Okinava előtt már bevetették többek között Guam szigetén, és a Fülöp-szigeteken is, ahol hősünk már tett bátorságáról tanúbizonyságot, amiért ki is tüntették. Így nem a filmben látható csatája volt az első, már korábban átesett a tűzkeresztségen. 

Viszont mégis azon tette miatt vált igazán híressé, melyet a Hacksaw Ridge-nél (Fűrészfog Gerinc) vitt véghez. Fegyvertelenül több bajtársa életét mentette meg a tűzvonalból. A szám azonban nem biztos, mivel Doss bevallása szerint nagyjából ötven embert mentett meg, de vannak szemtanúk, akik szerint ez a szám akár a százhoz is közelíthet. Ezen kívül, a katonai naplók szerint, japán katonákat is ellátott. Mindeközben Doss maga is többször megsérült. Viszont súlyosan nem itt, hanem egy hetekkel későbbi, másik összecsapás,a Shuri hegy elleni támadás során sérült meg, melynek következtében élete végéig bicegett.

Doss végül megkapta tetteiért az amerikai katonáknak járó legmagasabb kitüntetést, a Medal of Honor-t (Becsület Érdemérem), elsőként úgy, hogy fegyvertelen katonai szolgálatot teljesített (eddig utána még ketten kapták meg ily módon ezt a kitüntetést).

"(...) Ahogy seregünk felért a tetőre, súlyos tüzérségi támadás, ágyú és gépfegyvertűz fogadta őket, ami körülbelül 75 katonát sebesített meg, a többieket pedig visszavonulásra kényszerítette. Doss őrvezető nem volt hajlandó fedezékbe vonulni, hanem a tűzvonalban maradt a sebesültekkel, és egyenként elcipelte őket az orom széléig, majd egy hordágyon, (...) leengedte őket a meredély széléről, aminek aljában már segítő kezek várták őket. Május 2-án erős gépfegyver- és ágyútűznek tette ki magát, amikor egy sebesültet menekített ki a tűzvonalból, (...) Ekkor gránátzáporban tette meg a hét méteres utat az ellenséges erők vonalán belül a barlang szájához, ahol bekötözte bajtársai sebeit, majd négyszer fordult, hogy egyenként biztonságos helyre menekítse a katonákat. (...) Doss őrvezető a halálos veszedelemben tanúsított rettenthetetlen bátorságával és megingathatatlan határozottságával sok katona életét megmentette. (...)" - részlet a kitüntetés indoklásából, 1945.

desmond-doss-wife.jpg

Doss feleségével, Dorothy-val, a kitüntetése után

Desmond Doss 2006-ban hunyt el otthonában. Teljes katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra, a tenessee-i Chattanooga-ban, a Nemzeti Temetőben.

A filmről:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igytortentek.blog.hu/api/trackback/id/tr5215474378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.